OTURMA İZNİ UZATMA BAŞVURU SÜRECİ
İkamet izin türünüzle ilgili uzatma başvurusu yapabilirsiniz.
İkamet izninizin bitiş tarihi , uzatma sürecinin başlangıç tarihi olarak seçilebilir.
Uzatma süreci, pasaport süreci ve seçilen ikamet izni türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
Fotoğraf beyaz arka plan kullanılarak, biyometrik olarak son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. (yabancının yüzünü ön cepheden kolayca tanınmasını sağlayacak şekilde). Başvuru sürecinde fotoğrafın sisteme yüklenmesi kesinlikle gerekmektedir.
Uzatma başvuruları ikamet izni bitiş tarihinden 60 gün içinde ve her durumda bitiş tarihinden önce yapılmalıdır.
Uzatma başvurusu yapmak için, lütfen durumunuzla ilgili belgelerin içeriğinin eksiksiz olduğundan emin olun.
Başvuru yapıldıktan sonra, ikamet izni başvuru formu gereken belgelerle birlikte sistem tarafından üretilecektir.
Başvurusu tamamlanan yabancının “İkamet izni başvuru belgesi” sistem tarafından üretilecektir. Yabancı bu form ile randevu tarihine kadar yasal olarak Türkiye’de ikamet etme hakkına sahiptir. Bununla birlikte, bu belge yabancının ülkeye giriş ve çıkış hakkını garanti altına almamaktadır.
(!) Eğer yabancı, ülkeye girmek veya ülkeden çıkmak isterse, İl Göç İdaresi’ne kişisel olarak başvurmalıdır.
OTURMA İZNİ UZATMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER
Gerekli belgeler ikamet iznine veya kalmak istediğiniz nedene göre değişebilmektedir. İdare her zaman ek bilgi veya ikamet izni talebinizle alakalı belge isteyebilmektedir. Talep ettiğiniz ikamet izni periyodundan 60 gün daha uzun süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgeye sahip olmanız gerekmektedir.
- Fotoğraf beyaz arka plan kullanılarak, biyometrik olarak son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. (yabancının yüzünü ön cepheden kolayca tanınmasını sağlayacak şekilde)
- Pasaportun Latin harfleri kullanılarak yazılmadığı durumlarda, yeminli tercümanlar veya resmi otoriteler tarafından onaylanmış çeviri de başvuruya eklenmelidir.
- Eğer pasaportta isim ve soy isim ayrı şekilde yazılmamışsa, yabancıdan kendi temsilciliğinden alınmış ve açıkça kimlik bilgilerini gösteren bir belge talep edilecektir.
- İsminizde ya da soy isminizde bir değişiklik olması halinde, yerel idarelere şahsen başvurarak bilgilerinizi güncellemeniz gerekmektedir. Ayrıca, yabancılardan doğum sertifikası talep edilebilmektedir.
- Talep edilen ikamet izni periyotu boyunca, eğer yiyecek, konaklama veya sağlık harcamalarınız kamu idareleri tarafından karşılanıyorsa, ilgili belgeyi idareye bildirmeniz gerekmektedir.
18 yaşının altında olunması ile ilişkin durumlarda, kişinin uzakta yaşayan anne babası veya yasal temsilcileri tarafından muvafakatname ve gerçek ve tüzel kişiler tarafından taahhütname verilmesi ve idareye gönderilmesi gerekmektedir.
HARÇLARIN ÖDENMESİ
Ödenmesi gereken harçlar, ikili anlaşmalar, ikamet izni bitiş tarihi, talep edilen uzatma süresi, vatandaşlık bilgisi ve Türk vatandaşlarıyla evlilik durumu gibi kriterleri göz önüne alarak sistem tarafından otomatik olarak hesaplanır.
İkamet izni harcınızı ve ikamet izni dosya masraflarını ayrı ayrı ödeyiniz ve çifte fatura isteyiniz. Çalışma izni harçlarının ve çalışma izni masraflarına ait ödemeleri yerel maliye birimlerine, il mali idarelerine, ve ya Ekonomi Bakanlığı ile anlaşması bulunan bankalara yapabilirsiniz.
BELGELERİN POSTA İLE ULAŞTIRILMASI
İkamet izni ve ikamet izni kartına ait harç ücretlerini ödedikten sonra, makbuzlar ile birlikte tüm gereken evrakları geniş bir A4 kağıdı boyutunda zarf ile PTT aracılığıyla veya kargo ile başvurduğunuz ildeki İl Göç İdaresi’ne ulaştırmanız gerekmektedir.
Belgelerde belirtilen bilgiler ile postalanan Evraklar arasındaki uyuşmazlıklardan, bunun yanı sıra evrakların incelenme aşamasındaki eksikliklerden başvuru sahibi sorumludur. (Kargo ve posta hizmetleriyle alakalı sorunların dışında)
Oturma izni uzatma DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Başvuru, tüm dokümanlar ve gerekli bilgiler İl Göç İdarelerine posta yoluyla teslim edildiğinde tamamen gözden geçirilmektedir. Bu tarihten itibaren idarenin değerlendirme süresi 90 gündür.
Posta ile ulaşmayan başvurular değerlendirilmemektedir.
Değerlendirme sonucunuz olumlu olduğu takdirde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından ikamet izniniz onaylanır ve ikamet adresinize gönderilir.
RESMİ ÇAĞRILARA CEVAP VERME ZORUNLULUĞU
6458 sayılı kanunun 97. Maddesine göre, Göç İdaresi Genel Direktörlüğü veya İl Göç İdareleri aşağıdaki durumlar için bulunmanızı talep edebilmektedir :
-Türkiye’ye girme ve kalma hakkında gereken soruşturmalarında
-Ülkeden ihraç kararı alınmasının mümkün olduğu durumlarda
– İlgili kanunun uygulanması hakkında bilgilendirme gereken durumlarda.
Resmi çağrılara cevap vermemeniz durumunda ya da cevaplanmama hakkında ciddi kuşkular varsa, emniyet güçleri tarafından çağrılmaksızın alınabilirsiniz.
İLETİŞİM
Onay ve bilgi için, geçerli bir telefon numarası ve kullandığınız bir e-posta adresi vermeniz gerekmektedir. Bilgilendirmeler verdiğiniz telefon ve e-post adresine yapılmaktadı
ANADOLU ŞEHİRLERİNDE UZALTMA BAŞVURUSU BİZZAT RANDAVUYA GİDİLMESİ GEREKMEKTEDİR